Op donderdag 24 oktober publiceerde paus Franciscus een encycliek over het Heilig Hart van Jezus in een wereld “die haar hart lijkt te hebben verloren”. Met de titel “Dilexit nos” (Hij heeft ons liefgehad) is dit de vierde rondzendbrief van paus Franciscus die verschijnt op een moment van wereldwijde uitdagingen.
‘De wereld van vandaag is getekend door oorlog, sociale en economische onevenwichtigheden, ongebreideld consumentisme en technologieën die de menselijke natuur dreigen te ondermijnen’, zo schetst de website Vaticannews.va de context van de pauselijke boodschap. Met zijn encycliek roept de paus op tot verandering van perspectief. Hij spoort de mensheid aan om het meest essentiële te herontdekken: het hart.
De volledige titel luidt ‘’Dilexit Nos – Encycliek over de menselijke en goddelijke liefde van het Hart van Jezus Christus”. Zijn voornemen voor de encycliek kondigde de paus aan tijdens zijn algemene audiëntie op 5 juni jl. op het Sint-Pietersplein: de maand die traditioneel gewijd is aan het Heilig Hart. De paus sprak daarbij de hoop uit ‘… dat de tekst uitnodigt tot reflectie op aspecten van de liefde van de Heer die het pad van kerkelijke vernieuwing verlichten en die zinvol resoneren met “een wereld die haar hart lijkt te hebben verloren”.’
De uitgave van de encycliek valt samen met vieringen ter herdenking van de 350ste verjaardag van de eerste verschijning van het Heilig Hart van Jezus aan de heilige Margaretha Maria Alacoque in 1673. Op 27 december dat jaar verscheen Jezus aan de jonge, 26-jarige Franse non en vertrouwde haar de missie toe om Zijn liefde te verspreiden, in het bijzonder naar de zondaars. De verschijningen vonden plaats in het klooster van Paray-le-Monial in Bourgondië en duurden 17 jaar. Christus toonde Zijn hart omringd door vlammen en omringd door een kroon van doornen – als symbool van de wonden die door de menselijke zonde waren toegebracht.
Dilexit nos is de vierde encycliek van paus Franciscus na Lumen fidei (29 juni 2013) die hij schreef in samenwerking met Benedictus XVI; Laudato si’ (24 mei 2015) over de milieucrisis en de noodzaak van zorg voor de schepping en de encycliek Fratelli tutti (3 oktober 2020) die oproept tot wereldwijde broederschap en sociale vriendschap in een wereld verscheurd door een pandemie en conflicten waaronder oorlogen die in naam van God worden uitgevochten.